Ernestas Noreika

Ernestas Noreika, født 1089 i Kaunas, studerede Litauisk filologi ved Lithuanian Educology University. Han havde sin spæde begyndelser på en digital platform for litauiske kunstnere med det poetiske og originale alias Dukkeføreren (på lituaisk Lėlininkas), og har siden skrevet og udgivet flere værker som digter. Ernestas vandt hæder allerede fra første udgivelse som digter (Sø af Påfugle, 2012), og vandt Zigma Gėlė-Gaidamavičius-prisen for bedste poesidebut. Han har siden udgivet En Andalusisk Hund (2016) og Apollo (2019). Med sidstnævnte digtsamling modtog han yderligere hæder, da han blev tildelt The Young Yotvingian-prisen, den mest prestigiøse pris for unge poet i Litauen.

Ernestas har dog ikke hvilet på lauerbærbladene, og udgav efterfølgende digtsamlingen Akvanauterne (2022), en titel, der vidner om digterens trang til at udforske og udfolde vores relationer til omverdenen. Som digter dykker han ned ukendte dybder og når de vidde horisonter gennem en energisk nydannelse af metaforik; han iklæder sig en poetisk rumdragt, og vandrer målbevidst rundt på mikro- og makrokosmiske grænser. Ernestas mål som digter synes at være en genetablering af en verden fyldt med sanser, omtanke og nysgerrighed, for hinanden og for verden.

Ernestas har ført traditionen med at benytte sig af et alias videre, og kan også opleves under pseudonymet BEETA, under hvilket han optræder med hip-hop. Han har udgivet tre albums (Twin Peaks, 2014, Kūlgrinda, 2017 og Sekretai, 2022). Denne udtryksform vil vi også få en smagsprøve på, når han gæster os d. 5. april i LiteraturHaus